Er is de laatste maanden nogal gedoe geweest over de zogenaamd onevenredige bijdrage die ouderen zouden moeten leveren aan de bezuinigingen.
PvdA-leider Diederik Samsom werd ook hard aangevallen om zijn vermeende uitspraken dat ouderen de rijkste groep van Nederland vormen.
Of hij dit nu gezegd heeft of niet, het is volgens cijfers van het CBS gewoon waar.
Wel is het zo dat ouderen met een aanvullend pensioen relatief stevig moeten inleveren. Maar is dat dan zo erg? De ouderen met een aanvullend pensioen hebben hun hele leven een te lage premie betaald vanwege verkeerde onderliggende berekeningen. Waarom zouden jongeren daarvoor moeten opdraaien? De jongeren kunnen alleen maar dromen van zo’n verhouding tussen pensioenpremie en -uitkering.
De afgelopen maanden heb ik ook diverse ouderen gesproken over deze stemmingmakerij in de media en gevraagd of zij het ook zo ervaren. Al deze ouderen (mensen met aanvullend pensioen, mensen met alleen aow en een eigen huis en mensen met alleen aow en een huurhuis) gaven aan prima rond te kunnen komen van hun inkomen. Zelfs degene met alleen aow en een huurhuis was nog in staat om maandelijks te sparen voor de kleinkinderen en regelmatig wat aan de kinderen te geven.
Het is misschien geen vetpot en zo’n aow-er kan geen dure auto rijden en niet 3 keer per jaar op vakantie. Maar er valt wel van te leven als je je uitgaven op orde hebt. En mijn inziens is een sociale uitkering daar ook voor bedoelt: om van te leven én niet om riant van te kunnen leven. Daarvoor moet je werken of gewerkt hebben en voldoende pensioen hebben opgebouwd.
Ouderen houd toch eens op met zeuren, wees realistisch en kijk eens kritisch naar je uitgavenpatroon.