Onderstaand een eerder gepubliceerd artikel dat eigenlijk nog steeds actueel is:
Moet het meerpartijenstelsel op de schop?
Ik heb al eerder over de nadelen van het meerpartijenstelsel in Nederland geschreven. In de aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen van 12 september hoor ik om mij heen steeds meer mensen klagen over dit meerpartijenstelsel. Mensen hebben steeds meer het idee dat ze niet weten waarop en waarvoor ze stemmen.
En dat is begrijpelijk. Als je al een partij kunt vinden die (redelijk) bij je past (via de stemwijzer was ik het met de best passende partij slechts voor 60% eens), dan is het 1) de vraag of die partij gaat regeren en 2) hoeveel van je standpunten overeind blijven na de coalitievorming. Er is dus wel wat voor een 2 of 3 partijenstelsel te zeggen. Dan ben je het misschien ook niet geheel eens met een partij, het is wel duidelijk waar je voor kiest en na de verkiezingen kan de winnaar aan de slag gaan om zijn standpunten uit te werken. En als de meerderheid van de kiezer de uitwerking niet goed vindt, kan deze winnaar bij de volgende verkiezingen weer worden weggestemd.
Wat mij betreft mag het aantal politieke partijen drastisch worden teruggebracht en de drempel om deel te nemen aan de verkiezingen dan wel zetels te krijgen in de Tweede Kamer flink worden verhoogd.