Zwarte Piet, Gouden Piet, Groene Piet, laat kinderen zelf beslissen

Onzin
De hele discussie rondom Zwarte Piet en de vermeende slavernij en discriminatie die aan het fenomeen ten grondslag zouden liggen vind ik volstrekte onzin. Als je meer over de historie van Zwarte Piet leest, kom je nergens tegen dat hij is bedacht als een slaaf van Sinterklaas of vanwege andere racistische motieven. Je stuit eerder op het tegenovergestelde, dat de Goedheilig Man de Zwarte Piet beschermde tegen slavernij of deze had vrijgekocht. Maar ook dat laatste is slechts een interpretatie van het verhaal, net als de behoorlijke zwakke redenatie dat Zwarte Piet zwart zou zijn van het roet van de schoorsteen. Maar het is maar een verhaal, een sprookje, niets meer, niets minder.
Zwarte PietMijn inziens is Piet zwart geschminkt en verkleed / apart gekleed om te zorgen dat "ome Henk" of "buurman Jan" niet zo makkelijk herkenbaar is wanneer hij voor Piet speelt. Daarom is het ook handig om de stem te verdraaien. Het idee om de Goedheilig Man de beschuldigen van racisme of slavernij vind ik onzin en past niet bij het vrolijke verhaal.
En om alles waar een hele kleine minderheid (zelfs binnen de donkere gemeenschappen nemen de meeste mensen geen aanstoot aan Zwarte Piet) aanstoot aan neemt, maar te verbieden of te veranderen en daarmee het plezier van vele andere mensen te vergallen, lijkt mij niet wenselijk. Het is het probleem van die mensen dat ze aanstoot nemen aan een kinderverhaal en zich beroepen op (niet-bestaande) feiten, terwijl je bij een sprookje / verhaal niet over feiten kunt spreken.

 

Laat de gelovigen beslissen
Echter, het is een kinderverhaal dat zich door de jaren heen ontwikkelt en waarom kunnen kinderen niet zelf beslissen hoe ze Piet willen zien? Aangezien mijn dochter ook nieuwsfoto's voorbij ziet komen en ik vind dat ze best mag weten welke discussie er gaande is, heb ik gewoon haar mening gevraagd. Je kunt een kind van 3, 4 of 5 jaar oud best vragen of die vindt dat Sinterklaas alleen maar Zwarte Pieten in dienst moet nemen om hem te helpen of dat deze ook andere kleuren zoals rood, geel, blauw en groen mogen/moeten hebben. Onze dochter was meteen razend enthousiast om Pieten in alle kleuren te kunnen zien. Ze vond dat de Gouden Piet dan ook gouden haar moest hebben. Gele Piet geel haar, etc. Krulletjes of stijl haar maakt ook niets uit. Op de opmerking "Is dat niet gek, een groene Piet met groen haar, je hebt toch geen groene mensen" reageerde ze schouderophalend "dat maakt toch niet uit, groen is toch gewoon leuk". Zo simpel is het dus. Kleuren die Pieten, gewoon omdat het leuk is en nergens anders om.

Even een representatieve groep van honderden kinderen naar hun mening/wensen vragen en mogelijk komt daar ook een voorkeur voor Pieten in meerdere kleuren uit.

 

Jouw Beoordeling: Geen | Gemiddelde: 4.3 (9 votes)

Piet aanpassen, maar niet vanwege vermeend racisme

Precies, (Zwarte) Piet kan best aangepast worden, maar niet vanwege dat gezeur over racisme. Bijv door die Quinsy Gario met zijn verhaal over zijn "sterke" moeder, de sterkste vrouw die hij kent, maar al brak toen iemand haar uitmaakte voor Zwarte Piet.
Iemand uitschelden voor of vergelijken met Zwarte Piet is geen racisme. Iemand uitmaken voor Zwarte Piet, vuurtoren, bleekscheet, spleetoog, sproetenkop is schelden of pesten wat verwerpelijk is.
Stellen dat negers/Surinamers/afrikanen lui, dom, slecht of dieven zijn, dat is racisme wat absoluut niet kan.

Het is ook niet zo slim van mensen als Quinsy om op deze manier met gestrekt been de discussie in te gaan, want zoals je ziet creëert dat een enorme weerstand.

Goed idee!

Goed idee! Laat de kleur(en) van Piet gewoon aan de kinderen over. Kinderen kunnen waarschijnlijk fatsoenlijker omgaan met dit onderwerp dan sommige volwassenen die zich deze dagen van hun allerslechtste kant laten zien en een zeer slecht voorbeeld geven. Bijvoorbeeld afgelopen woensdag in Debatop2, waar een aantal "volwassenen" ten overstaan van een lief welwillend meisje van 10 lieten zien hoe verrot sommige volwassen geesten zijn.

Steven

Theme provided by Danetsoft under GPL license from Danang Probo Sayekti