Zonne-energie, een onuitputtelijke energiebron

Gisteren (ma 19-4-01) stond er een aardig stukje in De Pers in de rubriek Pinokkio. Dit naar aanleiding van de uitspraak van kroonprins Willem-Alexander dat "de aarde in 30 minuten voldoende zonlicht opneemt om de hele wereld een jaar lang van energie te voorzien".

De conclusie van het verhaal is dat deze uitspraak formeel juist is, maar praktisch gezien nogal wat genuanceerder ligt.

Er wordt o.a. berekent dat wanneer men 0,16% van het landoppervlak zou bedekken met zonnepanelen met een rendement van 10% dat dat ruimschoots in de energiebehoefte van de wereld (16TW) zou voorzien.

In de praktijk zal het nog wel even duren voor het zo ver is, maar er ligt dus een enorm potentieel voor de mensheid open.

Niet zo lang geleden las ik ook een bericht dat binnen enkele tientallen jaren vele woningen energie aan het electriciteitnetwerk kunnen leveren in plaats van onttrekken. Langzaam maar zeker gaan we naar steeds meer duurzame energie en op langere termijn zal electriciteit dus waarschijnlijk fors goedkoper worden dan nu (wat vast en zeker weer tot meer gebruik zal leiden).

 

 

Meer over zonne-energie

 

Jouw Beoordeling: Geen | Gemiddelde: 5 (1 vote)

Theme provided by Danetsoft under GPL license from Danang Probo Sayekti