Wikipedia weer aggressief op bedel-toer.

Wie de de laatste weken een artikel heeft gelezen was het waarschijnlijk al opgevallen: Wikipedia is weer bezig met een grootschalige bedelcampagne.

 

De 95 medewerkers van Wikipedia worden betaald door donaties van gulle gevers en sympathisanten, maar dat levert de laatste tijd kennelijk niet meer genoeg op om kostendekkend te blijven.

 

Dus staat er tegenwoordig een extreem grote banner bovenaan de Wikipedia-pagina's met daarin een oproep om de boodschappen van de Wikipedia-oprichter of medewerkers te lezen, waarin weer staat dat het wel heel belangrijk is om een donatie te doen. wikipediaOok via bijv Facebook krijg je berichten van sympathisanten om vooral toch te doneren.

 

Op de oproep van Jimmy Wales kan men o.a. het volgende lezen:

 

Commerce is fine. Advertising is not evil. But it doesn't belong here. Not in Wikipedia.
Wikipedia is something special. It is like a library or a public park. It is like a temple for the mind. It is a place we can all go to think, to learn, to share our knowledge with others.
When I founded Wikipedia, I could have made it into a for-profit company with advertising banners, but I decided to do something different. We’ve worked hard over the years to keep it lean and tight. We fulfill our mission, and leave waste to others.

 

Een beetje Ivo Niehe-achtig stijl van zelfophemeling. Voor mij blijft het in ieder geval redelijk onduidelijk waarom Wikipedia van advertenties verschoond moet blijven. Parken en bibliotheken zijn dat in ieder geval ook lang niet altijd.

Met slechts een kleine advertentie op elke pagina zouden de 500 miljoen gebruikers per maand (goed voor miljarden pageviews) makkelijk genoeg moeten opleveren om de kosten te betalen, maar Jimmy Wales vindt een mega-bedelbanner kennelijk beter bij het imago van Wikipedia passen dan een kleine discrete advertentie.

Het lijkt mij de moeite waard om te kijken wat er gebeurt als niemand nog donaties doet. Kijken of Jimmy Wales Wikipedia dan opheft of toch advertenties gaat plaatsen.

 

 

 

Jouw Beoordeling: Geen | Gemiddelde: 4 (5 votes)

Theme provided by Danetsoft under GPL license from Danang Probo Sayekti