Rebecca Black is fantastisch

Rebecca Black is een fantastisch fenomeen.

 

Het 13-jarig meisje is al vele dagen World Wide Trending Topic op Twitter en haar videoclip van "Friday" (geschreven door Clarence Jey & Patrice Wilson van ARK Music Factory) is in krap twee weken tijd al meer dan 42 miljoen keer bekeken op Youtube.

 

In januari 2011 nam Rebecca Black in één dag een eenvoudige $2000,- kostende videoclip op voor "Friday". Voor een dergelijk bedrag voor song en clip kan je logischerwijze niet meer verwachten dan een leuk avontuurtje voor een 13-jarig meisje die wellicht hoopt op meer.

 

Op 11 maart werd de clip op Youtube gezet, waarna het Tosh.0 blog er een paar regels aan wijdde. Deze post leidde tot een grote stroom aan reacties via o.a. vele blogs, Twitter en Youtube, voor het overgrote deel negatief. Maar ik vind het een geweldig fenomeen:

 

1) dat zo'n kleine prive-actie zo snel de aandacht van tientallen miljoenen mensen over de hele wereld trekt, terwijl je van zo'n nummertje die ergens kant-en-klaar op de plank ligt te wachten tot iemand er misschien iets mee wil doen, normaliter weinig zou kunnen verwachten. Het tegenovergestelde blijkt nu het geval, door de kracht van de digitale/sociale media.

 

2) dat zoveel mensen de behoefte hebben om het nummer en de zangkwaliteit van een onschuldig 13-jarig (!!!!) meisje zo af te kraken. Ik weet niet of veel mensen nog de eerste live-performances van megapopster Madonna herinneren, maar dat stelde ook bijzonder weinig voor. En dramatische nummers als bijv Poing wisten gewoon een nummer 1 positie in de top40 te behalen. Zowel goede zangkwaliteiten, als een goede inhoud als goede muziek blijken niet per se noodzakelijk voor een grote hit. Wat ook Rebecca Black weer bewijst door haar hoge positie in de ITune downloadchart.
Afgelopen dinsdag was ze zelfs in de Tonight Show van Jay Leno.

 

3) dat zovelen de behoeften hebben om aandacht op zichzelf te trekken middels parodieen of soortgelijke clipjes/liedjes.

Het lijkt mij dat jaloezie van miljoenen (deels vastgeroeste) mensen een grote rol speelt bij alle negatieve kritiek op dit initiatiefje van een meisje in het begin van haar tienerjaren.

 

Ik wens Rebecca Black in ieder geval een mooie toekomst met of zonder muziek.

 

Jouw Beoordeling: Geen | Gemiddelde: 3.8 (9 votes)

Theme provided by Danetsoft under GPL license from Danang Probo Sayekti