Problemen komen niet door Europa of Obama, maar door onze eigen ontwikkelingen

In een eerdere blog heb ik al gerefereerd naar zeitgeist: http://www.hirsi.nl/zeitgeist-bewustwording-wat-we-met-zijn-allen-aan-he....

De volkskrant van vandaag borduurt hier op voort door een vertaald stuk van David Brooks, columnist voor The New York Times.

Hij schets heel sterk wat er aan de hand is: Allereerst heb je de problemen rond globalisering en technologische verandering. Hyperefficiënte mondiale bedrijven hebben minder werknemers nodig. Daardoor stijgt de werkloosheid, rijzen de salarissen van supersterren de pan uit, levert laaggeschoold werk
steeds minder op, raakt de middenklasse uitgehold en neemt de ongelijkheid toe.

Kortom, de huidige crisis is geen tussendoortje, maar een blijverdje qua impact.
Pas als we hervormingen doorvoeren op gebieden zoals werk en inkomen. Technologische verandering en arbeidsvermindering in elkaars verlengde gaan zien en hyperefficiency onder de loop nemen. Dan pas zullen we sterker uit de crisis komen.

Structuur- en conjuctuur maatregelen zijn nodig en niet wijzen. In nederland wijzen de chauvinistische partijen naar Europa. In Amerika wijzen ze naar Obama en het Oosten.

Feit is dat er de komende jaren door technologische vernieuwingen en hyperefficiency superwerkeloosheden gaan ontstaan. Feit is ook dat er heel veel goedgeschoolde arbeiders niet passend geschoold zijn voor het werk dat er zal zijn. Feit is ook dat we het niet met geld maar met creativiteit en gezond verstand moeten rooien.

Laten we de creativiteit aanwenden om goede dingen te doen en niet naar elkaar te wijzen. Omaba en Europa zijn niet het probleem van tegenspoed. Technoligische vooruitgang, hebzucht, macht en inkomensgelijkheid zijn dit veel meer!

 

Nog geen beoordelingen

Theme provided by Danetsoft under GPL license from Danang Probo Sayekti