Pastoor Paul Vlaar mag terug naar Sint Victor Parochie in Obdam

De populaire pastoor Paul Vlaar mag van het bisdom Haarlem-Amsterdam na twee maanden bezinning weer terug naar de Sint Victor Parochie in Obdam.

Vlaar is door bisschop Punt geschorst vanwege het feit dat hij in aanloop van de WK-finale Nederland-Spanje een Oranjemis organiseerde in de kerk in Obdam. Hierbij droeg Vlaar een oranje gewaad en klonk ‘Viva Hollandia’ uit de speakers van de kerk.
Bisschop Jos Punt is verbaasd en teleurgesteld dat de gelovigen niet spontaan aanvoelen dat zoiets te ver gaat.

De populaire Vlaar heeft gezorgd voor groei in het aantal kerkgangers van de  Sint Victor Parochie, waar zelfs mensen uit Alkmaar, Haarlem, Beverwijk en Zandvoort komen om naar de eigentijdse missen van Vlaar te luisteren.

 

Zelf heb ik Vlaar een keer tijdens een kerkelijke inzegening horen spreken en op een feest ontmoet en was zeer onder de indruk van de boeiende en moderne wijze waarop hij zijn verhaal doet en humor en serieuse kwesties weet te combineren.

 

Met deze schorsing laat bisschop Punt zien hoe behoudend en bekrompen een groot deel van het kerkelijk instituut is. Een houding die het voortbestaan van de kerk uiteindelijk zal bedreigen als ze niet tijdig verandert. Nu al moet de kerk de terugloop van het aantal kerkgangers in landen als India en Nepal compenseren door domweg voor een paar euro zieltjes "te kopen". Lekker makkelijk om in landen waar mensen soms nog geen Euro 20 per maand verdienen kerkgangers te winnen middels het verstrekken van een paar euro per maand voor een paar kerkbezoekjes. Het misbruik maken van de armoede van deze mensen, dat gaat pas echt te ver. Erg treurig dat Punt zo'n actie van Vlaar niet kan waarderen, terwijl de kerk zelf veel grotere misstappen begaat.

Ondertussen is de stemming in de parochie bedrukt. "Parochianen die in hun laatste levensfase zijn aangeland, ontberen nu de vertrouwde, persoonlijke ondersteuning van hun pastor. Ook diegenen die zich op hun huwelijk voorbereiden, en speciaal pastoor Paul als voorganger hebben gekozen, moeten het nu zonder zijn persoonlijke begeleiding doen", zo schreven de parochianen onlangs in een open brief.

 

Jouw Beoordeling: Geen | Gemiddelde: 4.5 (2 votes)

Theme provided by Danetsoft under GPL license from Danang Probo Sayekti