Onacceptabel: minister Donner laat enkele pensioenfondsen minder uitkeren

Demissionair minister Donner (Sociale Zaken) en directeur Joanne Kellerman van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben dinsdag bekendgemaakt dat ze hebben besloten om 12 tot 14 pensioenfondsen minder te laten uitkeren vanaf januari 2011 vanwege hun slechte financiële situatie.

 

De bekendmaking op deze manier, waarbij niet bekend werd gemaakt om welke pensioenfondsen het ging, zorgt onnodig voor veel onrust bij pensioengerechtigden. Iets dat minister Donner zwaar aangerekend mag worden en daarom moet zelfs de Tweede Kamer waarschijnlijk terugkeren van zomerreces.

 

De maatregel (uitkeringen verlagen) an sich vind ik volstrekt onacceptabel. Toen ik in loondienst werkte, was ik verplicht om tegen mijn wil in mee te doen aan het collectieve pensioen. Ik weet niet of dit een wettelijke verplichting was of een verplichting van de werkgever. Maar als mensen verplicht worden om mee te doen aan een pensioenregeling en deze regeling blijkt later ineens minder waard dan zou moeten (door slechte bedrijfsvoering), dan moet mijn inziens degene die de verplichte deelname heeft afgekondigd voor de schade opdraaien en niet de pensioengerechtigde. Dus ofwel de overheid moet opdraaien voor de schade of de werkgever.

 

 

Nog geen beoordelingen

Theme provided by Danetsoft under GPL license from Danang Probo Sayekti