Moet het meerpartijenstelsel op de schop?

Ik heb al eerder over de nadelen van het meerpartijenstelsel in Nederland geschreven. In de aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen van 12 september hoor ik om mij heen steeds meer mensen klagen over dit meerpartijenstelsel. Mensen hebben steeds meer het idee dat ze niet weten waarop en waarvoor ze stemmen.

 

En dat is begrijpelijk. Als je al een partij kunt vinden die (redelijk) bij je past (via de stemwijzer was ik het met de bestpassende partij slechts voor 60% eens), dan is het 1) de vraag of die partij gaat regeren en 2) hoeveel van je standpunten overeind blijven na de coalitievorming. Er is dus wel wat voor een 2 of 3 partijenstelsel te zeggen. Dan ben je het misschien ook niet geheel eens met een partij, het is wel duidelijk waar je voor kiest en na de verkiezingen kan de winnaar aan de slag gaan om zijn standpunten uit te werken. En als de meerderheid van de kiezer de uitwerking niet goed vindt, kan deze winnaar bij de volgende verkiezingen weer worden weggestemd.

 

Wat mij betreft mag het aantal politieke partijen drastisch worden teruggebracht en de drempel om deel te nemen aan de verkiezingen danwel zetels te krijgen in de Tweede Kamer flink worden verhoogd.

 

 

Jouw Beoordeling: Geen | Gemiddelde: 3.7 (3 votes)

2 grote blokken na Tweede Kamer verkiezingen van 12 september

Het lijkt er enigszins op dat ook de gemiddelde kiezer een behoefte heeft aan grote duidelijke machtsblokken.
In de laatste 10 a 14 dagen veranderde de situatie van 4 partijen met 20 a 35 zetels ineens naar een uitslag met 2 grote partijen met circa 40 zetels en de rest op ruime afstand volgens met maximaal 15 zetels.
Kennelijk heeft de kiezer geen heel duidelijk voorkeur binnen het zogenaamde "links" en "rechts" en kiezen veel mensen liever voor een grote partij dan op een kleine partij die beter bij hun standpunten past.
Het is voor het eerst sinds 2003 dat er weer 2 grote blokken zijn, maar in 2003 volgende de VVD de PVDA en CDA nog met 28 zetels.

Als de kleine partijen in de toekomst nog wat verder uitgedund raken en de grote partijen nog iets groter worden, dan krijgen we misschien ook een wat eenvoudiger politiek landschap.

Theme provided by Danetsoft under GPL license from Danang Probo Sayekti