Julian Assange wel uitleveren, niet de dictator Augusto Pinochet

Deze week werd bekend dat Ecuador asiel wil verlenen aan Wikileaks-voorman Julian Assange. Volgens president Rafael Correa omdat Assange het verdient om een eerlijk proces te krijgen en niet om door Zweden aan de Verenigde Staten te worden uitgeleverd.

 

Min of meer tegelijkertijd dreigde "Londen" om de beschermde status van de ambassade van Ecuador tijdelijk op te heffen om Julian Assange te kunnen arresteren. Het is Groot-Brittannie er alles aangelegen om Assange uit leveren aan Zweden waar de dubieuse verdenking van verkrachting op hem rust. En dat is vrij bijzonder. Het hele verhaal van de verkrachting lijkt een beetje twijfelachtig, maar als het waar is, is dat natuurlijk een ernstig vergrijp. Echter, het staat nog steeds in een zeer schril contrast met de wandaden van de Chileense oud-dictator Augusto Pinochet, die verantwoordelijk was voor duizenden doden. Eind jaren negentig weigerde Groot-Brittannie deze dictator Augusto Pinochet uit te leveren aan Spanje.

 

Het bijzondere is dat Augusto Pinochet in de jaren zeventig door de Verenigde Staten in het zadel werd geholpen en diezelfde Verenigde Staten Zweden juist om uitlevering hebben gevraagd omdat ze hem willen vervolgen voor het publiceren van honderdduizenden geheime diplomatieke memo's, o.a. over de oorlogen in Irak en Afghanistan.

Jouw Beoordeling: Geen | Gemiddelde: 4 (3 votes)

Assange spreekt vanaf balkon van ambassade van Ecuador

Julian Assange dankte in zijn verklaring de president Rafael Correa van Ecuador, die hem politiek asiel heeft verleend en het personeel van de Ecuadoriaanse ambassade.
Hij riep de Amerikaanse president Barack Obama op zijn "heksenjacht" tegen de klokkenluiderssite Wikileaks te staken.

http://www.nu.nl/buitenland/2887922/assange-spreekt-balkon-ambassade.html

Theme provided by Danetsoft under GPL license from Danang Probo Sayekti