Europa heeft niet zelf een probleem, de banken wereldwijd hebben een probleem!

Helaas gaat bijna al het nieuws tegenwoordig over de schuldencrisis en niet over de bankencrisis.

Banken dat waren toch die instituten die opgezet zijn om ons geld te bewaren en daar dan effectief en efficient mee om te gaan zodat en de client en de bank geld verdienen en zo er een positief systeem zou ontstaan. 

Er is op hirsi al vaker over geblogd, maar zeker de laatste week vind ik dat de aandacht voor Europa te eenzijdig is.  In Griekenland zijn het de banken die verkeerde projecten ondersteund hebben, en buitenlandse banken die met Griekse staatgarantie verkeerde projecten gesteund hebben. In Spanje is het vooral de vastgoedbubbel die door de banken gefinancierd is.

In Nederland kunnen we ook een vastgoedbubbel krijgen mede dankzij de financiering van de banken.

Mensen om me heen lopen te piepen dat banken ze geen geld geven voor halfbakken projecten zonder business-cases. En ja natuurlijk zijn de banken nu veel te streng.

Ik pleit voor een ander model. Een instantie die business cases goedkeurd. En pas als die instantie akkoord is dat risico's gedekt zijn, terugverdientijd goed beschreven is, dan pas krijgt iemand geld.

Een bank wordt doorsluizer van dit geld en mag zelf niet beleggen. Dat doet een 3e instantie.

Dus het systeem wordt als volgt:
- client levert business case in bij business-case-bureau. Deze geeft een goede business case een akkoord (gelijk aan octrooien bijvoorbeeld).

- bank geeft lening aan client na akkoord business-case-bureau

- bank is zelf geen investeerder, dat doet een soort belegginsbank

Op deze manier komen er minder slechte projecten, worden banken weer geldbewaarders en worden beleggingen niet op clienten teruggewenteld.

Het financiele systeem is behoorlijk verstoord, maar dit is een maatregel die op de korte termijn genomen kan worden. Elke bank geeft geld aan projecten die je door je oogharen kan beschouwen als risicovol.
Dit probleem moet de wereld uit! Helaas zal dit de komende jaren 100-en miljarden kosten van ons zuurverdiende geld.

De banken wereldwijd verenigen zich nog steeds niet dat ze een probleem hebben! Ik begrijp hier niks van, misschien U well?

Nog geen beoordelingen

Theme provided by Danetsoft under GPL license from Danang Probo Sayekti