De Maradona van China en andere landen - Wiep Idzenga

Onlangs kreeg ik van een bekende het boek "De Maradona van China en andere landen" van Wiep Idzenga kado.

Een heerlijk boek voor liefhebbers van reizen en/of voetbal/sport, maar vooral voor mensen die van voetbal én van Azië houden.

In het boek verhaalt Wiep Idzenga over zijn reizen door onder meer China, Pakistan, India, Birma, Nepal, Turkije en Iran op zoek naar "De Maradona" van het betreffende hand. Hierbij laat hij vooral de stem van de jeugd in die landen zwaar tellen.
Het gaat op zoek naar bekende voetballers en vertelt over interessante ontmoetingen/belevenissen en over het leven, de geschiedenis en de cultuur van de betreffende landen, waarbij regelmatig een duidelijke culturele invloed merkbaar is in de stijl van voetballen of het belang van het voetbal.

De "Maradona's" van hun land zijn o.a. Ali Daei (Iran), Paulino Alcántara (Filipijnen), Baichung Bhutia (India).

 

En passant komt er wat kritiek op het naïeve Westen naar voren. Bijvoorbeeld in gesprek met een Pakistaanse jongen, die net als zijn moeder en broer zijn baan als ballenstikker kwijtraakt door toedoen van Westerse mensenrechtenorganisaties.

De woedende Ali: "Kinderen mogen geen ballen maken" riepen mensen uit het Westen. "Kinderen moeten naar school". Denken ze werkelijk dat wij toen wel naar school konden? Nee, natuurlijk niet. Daar was geen geld voor en nog steeds moest ik meehelpen de kost te verdienen. Ik heb in een metaalfabriek gewerkt en karton verzameld. Mijn vriendjes gingen naar een steenfabriek. Mensen in het Westen voetballen nu met ballen die niet door kinderen zijn gemaakt, maar het heeft ons niet geholpen. Kinderen in Sialkot doen nu zwaarder werk voor minder geld.

 

Jouw Beoordeling: Geen | Gemiddelde: 3.3 (7 votes)

Theme provided by Danetsoft under GPL license from Danang Probo Sayekti