Boek: Siddhartha van Hermann Hesse

Vrijdag van mijn buurvrouw het boek "Siddhartha" van Hermann Hesse (1922) gekregen en van het weekeinde heerlijk in één ruk weggelezen.
Een aantrekkelijke variant op het verhaal van Gautama Boeddha waarin de jongen Siddhartha, nadat ie bij zijn ouders en leraren niet de antwoorden vond die hij zocht, als samana (soort asceet) met zijn vriend de wereld intrekt. Na een ontmoeting met dé Gautama Boeddha blijft zijn vriend daar als volgeling achter en trekt Siddhartha zelf verder om zich onder de normale mensen te begeven en zich te storten in de wereld van geld, lust, drank, liefde en leed. Om zich daar vervolgens weer van af te keren en ver buiten de stad een leven als veerman te gaan leiden en te leren van de lessen van de rivier.
Een aanstekelijke vertelling waarin Siddhartha meerdere malen de conclusie trekt dat je het meeste leert van je eigen ervaringen en observaties (ook die van je innerlijke zelf) en de lessen van je meesters (leraren, ouders, monnik of dé Boeddha in hoogsteigen persoon) niet dezelfde kracht hebben als de leringen uit je eigen ervaringen.
Past wel een beetje in de lijn van de boeken van Paulo Coelho die circa 70-90 jaar later min of meer aan de lopende band van dit soort verhalen zou schrijven.

Jouw Beoordeling: Geen | Gemiddelde: 5 (1 vote)

Theme provided by Danetsoft under GPL license from Danang Probo Sayekti