Beelden van Birma, reisherinneringen opgefrist

Onlangs heb ik het boek Beelden van Birma van Peter de Ruiter gelezen. Een indrukwekkend boek waarin hij uitgebreid verslag doet van de schoonheid van het land, de vriendelijkheid van de mensen, Swedagon Pagoda, Yangonmaar vooral ook van de ellende die het volk heeft te verduren onder het bewind van de militaire junta van Burma (door de militaire dictatuur omgedoopt tot Myanmar).

Een must voor iedereen die overweegt naar Birma te reizen of er is geweest. Naast een beschrijving van zijn eigen reiservaringen in het land haalt Peter de Ruiter ook vele andere bronnen (boeken, reisgidsen, films) aan en doet ie verslag van zijn bezoeken aan de Burmese gemeenschap die als vluchtelingen onder erbarmelijke omstandigheden in Thailand wonen en werken.

Het boek bracht de herinnering boven van een ontmoeting (in 2002) met een neef van een Shan-prins, een opponent van de militaire dictatuur. mount Kyaiktiyo BirmaDaar ik me eigenlijk niet kon verstellen dat Peter de Ruiter deze man niet zo zijn tegengekomen, heb ik nieuws rondom deze man geprobeerd te achterhalen. Het bleek dat hij van najaar 2005 tot najaar 2009 heeft vastgezeten voor het onderhouden van contacten met buitenlandse bezoekers van Birma en het verspreiden van negatieve berichten over het Burmese bewind. Een rare gedachten dat deze man door ontmoetingen als die met ons maar liefst 4 jaar gevangen heeft gezeten onder wie weet wat voor erbarmelijke omstandigheden.

 

Jouw Beoordeling: Geen | Gemiddelde: 5 (3 votes)

Theme provided by Danetsoft under GPL license from Danang Probo Sayekti