Aung San Suu Kyi zal in juni 2012 de Nobelprijs voor de vrede in ontvangst nemen

De Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi zal in juni de Nobelprijs voor de Vrede die haar in 1991 was toegekend persoonlijk in Oslo in ontvangst nemen.

 

Deze buitenlandse reis van Suu Kyi zal een nieuwe stap zijn in het democratiseringsproces dat de afgelopen jaren eindelijk op gang lijkt te zijn gekomen in Birma (officieel door de militaire junta omgedoopt tot Myanmar).

 

shwedagon-pagoda, BirmaAung San Suu Kyi werd 1988 als algemeen secretaris van de National League for Democracy (NLD) de oppositieleider tegen het militaire bewind. Vanaf 20 juli 1989 heeft ze vele jaren onder huisarrest doorgebracht.

 

Op 31 januari 2011 trad een nieuwe grondwet in werking, die formeel een einde maakte aan het militaire bestuur en tijdens de verkiezingen van 1 april jl won de NLD maar liefst 43 van de 45 te verdelen zetels. Dit ondanks onrechtmatigheden tijdens deze verkiezingen.

Hoewel de 45 zetels slechts een fractie van het totale aantal zetels in het parlement is, is dit een absolute monsterzege als je bedenkt dat ook militairen, hun familieleden en zakenpartners hebben kunnen stemmen. Het is dus waarschijnlijk dat net als bij de monsterzege van mei 1990 een aanzienlijk deel van het militaire apparaat voor de charismatische oppositieleider hebben gestemd.

 

In juni zal Aung San Suu Kyi voor het eerst sinds 1988 haar geboorteland weer verlaten. Het militaire bewind heeft haar in de tussentijd wel toestemming gegeven om haar op sterven liggende man Michael Aris te bezoeken in Engeland. Echter, aangezien de kans uiterst klein was dat Aung San Suu Kyi daarna nog terug zou kunnen keren naar Birma, hebben zij en haar man destijds besloten dat het beter was dat ze in Birma zou blijven en dus dat ze elkaar nooit meer zouden zien.

 

Op dit moment ben ik bezig om het boek: "Aung San Suu Kyi - strijd voor de vrijheid in Birma" aan het lezen. Gelukkig is een klein deel inmiddels achterhaald door de recente ontwikkelingen in het land, maar het is een indrukwekkend en boeiend verhaal over een zeer moedige oppositieleider tegen één van de bruutste dictaturen van de afgelopen tientallen jaren.

 

Nog geen beoordelingen

Theme provided by Danetsoft under GPL license from Danang Probo Sayekti